Kurczak po chińsku z chilli
Kolejne danie z wykorzystaniem woka, tym razem na pikantnie. Przepis pochodzi z "Kuchni chińskiej" wydawnictwa Parragon.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka lub indyka (ale można również użyć do tego dania chudej wołowiny albo np. krewetek)
2 ząbki czosnku
mały kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
1 małe chilli (odważni mogą dać dwa)
czerwona i zielona papryka
pół słoiczka pędów bambusa
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
Czosnek posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Mięso i paprykę pokrój w kostkę.
Mięso posyp solą (możesz przygotować też mięso w panierce z mąki kukurydzianej:
1 białko roztrzep z solą, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę oleju; taką panierką obtocz mięso). W woku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i imbir, smaż przez około 30 sekund.
Dorzuć mięso i smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze przez 5 minut.