Ratatouille z pieczarkami
Ratatouille, czyli po prostu ratatuj, to rodzaj francuskiego gulaszu warzywnego.
Nie istnieje chyba prostsza do wykonania potrawa, a zarazem można podawać ją na wiele sposobów - na ciepło lub na zimno z bagietką, z jajkiem sadzonym, z fetą czy parmezanem, a także jako dodatek do mięs. Podstawowe ratatouille nie zawiera w sobie pieczarek, ale akurat plątały mi się po lodówce i nie miałam na nie pomysłu, więc dodałam i wyszło fajnie.
Składniki:
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
3 niewielkie strąki papryki - kolorowe
1 duża cebula
800 g (lub dwie puszki) mięsistych pomidorów
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
pęczek świeżego tymianku
100 ml czerwonego wina
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Bakłażana pokrój na grube plastry i obsyp solą, a następnie zostaw na pół godziny. Po tym czasie wytrzyj go z soku papierowym ręcznikiem i pokrój w grubą kostkę - podobnie pokrój cukinię. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę potnij w paski, pieczarki na plasterki.
Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, przełóż do garnka. Na pozostałej oliwie, na tej samej patelni, podsmaż po kolei pozostałe składniki - ja robiłam to w takiej kolejności: papryka, pieczarki, bakłażan z cukinią. Usmażone warzywa przekładaj do garnka, podlej czerwonym winem i dodaj pokrojone pomidory.
Całość duś około 20 minut, ale nie dopuść do tego, żeby warzywa się rozgotowały. Mają być miękkie, ale lekko chrupiące.
Posiekaj tymianek i dodaj do potrawy, zostawiając trochę do posypania.
Dodaj sól i pieprz. Et voila!