Święta, święta i już praktycznie po świętach:-( Szkoda, że tak krótko w tym roku. Jedynie co zostało to możliwość pochwalenia się jeszcze przygotowanymi ciastami, potrawami na blogu.
Jedno z ciast jakie upiekłam na święta to bardzo proste ciasto orzechowe. Wykonanie jest naprawdę banalne a smak królewski co udało mi się też podkreślić formą w kształcie korony. W większości składa się z orzechów dlatego smak jest powalający. Miłośnicy orzechowych wypieków powinni spróbować.
Znowu zaraziłam się biscottowaniem. Bardzo lubie aromat wydobywający się ze słoika lub puszki, w którym biscotti zdążyło juz sobie poleżeć kilka dni. Piękny zapach.
Na określenie tego ciasta nasuwa się tylko jedno: bogactwo smaków bo przecież jest tu wszystko: orzechy, skórka pomarańczowa, przyprawa piernikowa, marcepan i powidła. Wszyscy miłośnicy bożonarodzeniowych smaków będą usatysfakcjonowani.
Gorąca czekolada na chandrę jest doskonałym lekarstwem rozgrzewa i poprawia humorek :-) polecam Poczwórnie czekoladowa czekolada w środku i trzy na zewnątrz ... mniam mniam
Ten piernik kusił mnie już od dawna, ale zawsze miałam jakieś obawy, czy mi się uda. Zupełnie niepotrzebnie. Piernik staropolski robi się bardzo przyjemnie :).
Na szczególną okazję jaką może być Nowy Rok polecam przepyszny torcik kawowy. Istotą tego ciasta jest delikatna masa z serka mascarpone połączona ze słodką śmietanką i rozpuszczoną kawą.
Lubię grzane wino, szczególnie w górach:). Kiedy zobaczyłam przepis na grzańca u Ani, od razu pomyślałam, że zrobię sobie na święta. Był pyszny, aromatyczny od użytych korzeni, pomarańczy i herbaty. Taki jak lubię.
Dobrze czekoladowy, niezbyt słodki, naszpikowany bakaliami keks nie może nie smakować. Robi się łatwo, szybko by za chwilę delektować się jego pysznym smakiem.
na zdjęciach moje przyrumienione nieco bardziej niż zakładałam, ale tak to jest, jak się wisi na telefonie ;) niemniej jednak - są tylko przyrumienione, w smaku - rewelacja!