CIASTO CZEKOLADOWO-CZEKOLADOWE
Pyszne ciasto czekoladowo-czekoladowe.Bez mąki.Lekkie,puszyste i cudownie pachnące czekoladą.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 tabliczki 70% gorzkiej czekolady
- 150g cukru
- pół kostki masła
Czekoladę roztopiłam z masłem.Można w garnku lub w kąpieli wodnej.I odstawiłam żeby przestygła.Odlałam z masy około pół szklanki na polewę
Cztery żółtka i dwa całe jajka ubiłam z połową cukru, na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodałam wystudzoną i roztopioną czekoladę.
Z czterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą połowę cukru.
Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę idelikatnie wymieszałam.
Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni.Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-)Po przestudzeniu polałam ciasto odlanąwcześniej czekoladą.Można posypać ciasto np.malinami.
Smacznego!