Trzy bit
Słynne ciasto 3-bit proste do zrobienia, smaczne i zawsze wychodzi polecam ...
Na bitą śmietanę
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 20 ml wody +1 łyżeczka żelatyny
- 370 g herbatników typu pety-bery
Na budyń
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Karmel
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Do posypania
- 100 g mlecznej czekolady (utartej)
Do garnuszka włożyć puszkę mleka zalać woda i gotować pod przykryciem ok 2,5 godziny - tak by cały czas była zalana wodą - wystudzić (kiedy masa jest jeszcze lekko ciepła lepiej się nią smaruje)
Ugotować budyń
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, cukier i ekstrakt waniliowy, resztę mleka wlać do miski i wymieszać z mąkami. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zdjąć z ognia i wlewać masę z mąką ciągle mieszając. Wstawić ponownie na gaz i gotować jeszcze minutkę - zdjąć i lekko przestudzić. Następnie utrzeć z masłem.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę w wodzie i wymieszać ze śmietaną - można wstawić na chwilę do lodówki by stężało.
Przekładamy
- herbatniki
- masa karmelowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- bita śmietana
- posypać utartą czekoladą
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc - podawać schłodzone.
Smacznego
Wydrukuj przepis