Ciasto orzechowe
Jedno z ciast jakie upiekłam na święta to bardzo proste ciasto orzechowe. Wykonanie jest naprawdę banalne a smak królewski co udało mi się też podkreślić formą w kształcie korony. W większości składa się z orzechów dlatego smak jest powalający. Miłośnicy orzechowych wypieków powinni spróbować.
Składniki:
- 25 dag zmielonych orzechów włoskich
- 5 dag mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
- 5 jajek
- szczypta soli
- kilka połówek orzechów do dekoracji
- na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
- 3-4 łyżki mleka
-
cukier waniliowy
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym. Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.
Smacznego:)