Ciasto orzechowe

Ciasto  orzechowe

Jedno z ciast jakie upiekłam na święta  to bardzo proste ciasto orzechowe. Wykonanie jest naprawdę banalne a smak królewski co udało mi się też podkreślić formą w kształcie korony. W większości składa się z orzechów dlatego smak jest powalający. Miłośnicy orzechowych wypieków powinni spróbować.

Zdjęcie - Ciasto  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
  • 5 jajek
  •  szczypta soli
  •  kilka połówek orzechów do dekoracji
  • na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
  • 3-4 łyżki mleka
  • cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym. Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów