Torcik kawowy
Na szczególną okazję jaką może być Nowy Rok polecam przepyszny torcik kawowy. Istotą tego ciasta jest delikatna masa z serka mascarpone połączona ze słodką śmietanką i rozpuszczoną kawą. Biszkopt nasączyłam nalewką kawową a cały torcik obsypałam krokantem ale można też użyć płatków migdałowych. Ciasto jest delikatne, nie zapychające i nie da się skończyć na jednym kawałku.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
Składniki na nasącz:
- pół szklanki nalewki kawowej
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać. Można też biszkopty nasączyć samą kawą.
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki nalewki kawowej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
- 4 łyżki cukru pudru
Ubić serek z cukrem, powoli dodawać schłodzoną śmietankę oraz kawę. Ubijać do momentu aż masa będzie jednolita. Nie może być zbyt rzadka dlatego sugerowałabym stopniowe dodawanie śmietanki. Tak przygotowaną masą smarować nasączone biszkopty i składać w tort. Posmarować masą także boki i wierzch i posypać dowolna posypką.
Smacznego:)