Najlepszym ciastem na upały jest sernik na zimno. Nie trzeba włączać piekarnika a i tak powstanie przepyszny deser. Mój sernik jest bardzo orzeźwiający bo z całkiem sporą dawką soku cytrynowego.
Ciekawy pomysł na tiramisu z dodatkiem białej czekolady i truskawek (...). Wyszło bardzo smacznie, choć jak dla mnie troszkę za słodko. Następnym razem zmniejszę chyba troszkę ilość cukru.
Postanowiłam (...) więc wypróbować krem na bazie serka mascarpone, podkreślając letni charakter deseru truskawkami i przełamując słodkość cytryną i lemon curdem. I postanowiłam spróbować czegoś nowego w dekoracji - lukru plastycznego.
Serniki nie znudzą nam się nigdy. Można je piec na tyle sposobów, z różnymi owocami i zawsze są bardzo pyszne. (...) Kremowy, waniliowy, z truskawkami i kremem zrobionym z truskawek i czekolady. Bardzo mnie kusił, po prostu musiałam go upiec:).
Zapewniam Was, że o tej porze roku nie ma nic pyszniejszego niż jeszcze ciepłe bułeczki ze świeżymi jagodami. Jeśli pamiętacie z dzieciństwa pyszne jagodzianki, to ten przepis z pewnością jeszcze bardziej rozbudzi słodkie wspomnienia. Mięciutkie, domowe i z dużą ilością jagód, jak najbardziej polecam.
Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu. Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad.
Truskawki właściwie już się skończyły , ale równie dobrze można ten torcik zrobić z innymi owocami. Lekkie , deserowe ciasto , nie za słodkie , orzeźwiające. Pyszne było i szybko zniknęło - chyba nic więcej nie trzeba już dodawać ;-)
Nasze racuchy najczęściej są z dodatkiem pokrojonych jabłek. Tym razem postanowiłam wypróbować gruszki, co w połączeniu ze smakiem kakao okazało się być strzałem w dziesiątkę.
Chlebki Roti, które dzisiaj prezentuję nie wymagają użycia jogurtu i drożdży. Wystarczy do tego mąka pełnoziarnista (chociaż zwykła pszenna też się nada), woda i sól. Robi się je w ekspresowym tempie i są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Przepis można urozmaicić aromatycznymi przyprawami w postaci czarnuszki, kuminu, czy ziaren kolendry.
Do zrobienia tej galaretki wybieramy oranżadę w butelce bezbarwną. Oranżadę podgrzewamy. W szklance w gorącej wodzie ok 4 łyżki rozpuszczamy żelatynę. Gdy jest dobrze rozpuszczona wlewamy ją do ciepłej oranżady. Mieszamy . Do foremek wkładamy poziomki i zalewamy galaretka wstawiamy do zastygnięcia
Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, bardzo kruche z wierzchu posypane cukrem i przełożone pyszną słodką marmoladą. Nic dodać nic ująć. Bardzo polecam!
... dzieci latały po ogrodzie, a grzanki się piekły i rozprowadzały ten piękny aromat po kuchni ... Wyciągnęłam z piekarnika zrobiłam fotki w kuchni i poszłam do pokoju po krótkiej chwili wracam czy ktoś widział grzanki z miski na to dzieci my zjedliśmy bo były takie pyszne, :-) ale przecież wy nie lubicie ziół -oni już lubimy i tyle po grzankach zostało...
Brownie z czerwoną konserwową fasolką zamiast mąki. Lekkie i wilgotne (zapewne za sprawą jogurtu naturalnego!). Mało słodkie. Do tego masa śmietanowo - serowo - czekoladowa i kajmak czekoladowy. Takie ciacho podałam na niedzielny deser i nikt nie domyślił się co tam tak naprawdę się znajduje!
Fioletowe dłonie, usta i język. Uwielbiamy jagodzianki! Puszyste, miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane słodkim lukrem. Jagodzianki to symbol lata. Choć w tym roku lipiec na północy jest mokry i chłodny to jagodzianek nie może zabraknąć.