Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami
W tym roku smak piernika zdominował wszystkie moje potrawy jakie przygotowuję na święta. Po wczorajszej kawie przyszła kolej na znaną już pewnie wszystkim krajankę z marcepanem i powidłami. Na określenie tego ciasta nasuwa się tylko jedno: bogactwo smaków bo przecież jest tu wszystko: orzechy, skórka pomarańczowa, przyprawa piernikowa, marcepan i powidła. Wszyscy miłośnicy bożonarodzeniowych smaków będą usatysfakcjonowani.
Składniki:
- 3 1/3 szklanki maki
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzka cynamonu
- 1 lyzeczka kardamonu
- 1 lyzeczka iimbiru
- po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
- po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masla
- 1 jajko
- drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa
Składniki na masę marcepanową:
- 225g pasty migdalowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 zoltka
- 1/3 szlanki maki
- 1 lyzka mleka
- po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
- 1 lyzeczka olejku migdalowego
Ponadto:
- powidla sliwkowe
Składniki na lulier koniakowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 lyzki koniaku
Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke. Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac. Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.
Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.
Smacznego:)