Morelowe biscotti
Wspaniałych Świąt życzę wszystkim, którzy tutaj zaglądają przypadkiem lub też nie przypadkiem. :) Aby te święta były dla Was piękne i dokładnie takie jakie chcecie aby były.
Znowu zaraziłam się biscottowaniem. Bardzo lubie aromat wydobywający się ze słoika lub puszki, w którym biscotti zdążyło juz sobie poleżeć kilka dni. Piękny zapach. Niezależnie od tego jakie biscotti upiekłam. Te morelowe mogą kojarzyć się dość świątecznie, bo szuszone morele i rodzynki dają im ten specjalny aromat.
Porcja na około 35 sztuk biscotti
Składniki:
75g masła
170 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
0,25 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
440 g mąki pszennej
150 g suszonych moreli, najlepiej tych miękkich - pokrojonych w kostke
80 g rodzynek
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajka, skórkę z cytryny oraz ekstrakt i dobrze zmiksować.
2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze zmiksować. Na samym końcu dodać morele oraz rodzynki, wymieszać.
3. Podzielić ciasto na trzy części. Z każdej uformować wałek o długości około 30 cm i ułożyć na blasze w dużych odstępach. Każdy wałek lekko spłaszczyć ręką.
4. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut, aż będą ładnie zarumienione.
5. Wyjąć z piekarnika i chwilkę przestudzić. Następnie pokroić na ok. 2-3 cm kromeczki. Obniżyć temperaturę do 160 stopni. Ułożyć każdą kromeczkę na płasko na blasze i piec 5 minut z każdej strony, aż będą złote.
6. Biscotti przechowywać w zamkniętych puszkach lub słoikach.
Smacznego!
Znowu zaraziłam się biscottowaniem. Bardzo lubie aromat wydobywający się ze słoika lub puszki, w którym biscotti zdążyło juz sobie poleżeć kilka dni. Piękny zapach. Niezależnie od tego jakie biscotti upiekłam. Te morelowe mogą kojarzyć się dość świątecznie, bo szuszone morele i rodzynki dają im ten specjalny aromat.
Porcja na około 35 sztuk biscotti
Składniki:
75g masła
170 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
0,25 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
440 g mąki pszennej
150 g suszonych moreli, najlepiej tych miękkich - pokrojonych w kostke
80 g rodzynek
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajka, skórkę z cytryny oraz ekstrakt i dobrze zmiksować.
2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze zmiksować. Na samym końcu dodać morele oraz rodzynki, wymieszać.
3. Podzielić ciasto na trzy części. Z każdej uformować wałek o długości około 30 cm i ułożyć na blasze w dużych odstępach. Każdy wałek lekko spłaszczyć ręką.
4. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut, aż będą ładnie zarumienione.
5. Wyjąć z piekarnika i chwilkę przestudzić. Następnie pokroić na ok. 2-3 cm kromeczki. Obniżyć temperaturę do 160 stopni. Ułożyć każdą kromeczkę na płasko na blasze i piec 5 minut z każdej strony, aż będą złote.
6. Biscotti przechowywać w zamkniętych puszkach lub słoikach.
Smacznego!