Dundee cake jest to szkockie ciasto pieczone z okazji Bożego Narodzenia, ale i na każdy inny dzień. Jest bogate w rodzynki, migdały, skórki z cytrusów, a na wierzchu ciasta układa się w kształt koła blanszowane migdały, co nadaje mu bardzo ciekawy i ładny wygląd.
Ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przestudziłam ją i dodałam żółtka - wymieszałam dokładnie. Dodałam śmietankę i wymieszałam na gładką masę
Nigdy nie kupowałam masy marcepanowej do ciast choć kilka razy się nad tym zastanawiałam. Ale odkąd mam ten przepis to już nie muszę... jest tak smaczna że wyjadaliśmy z dziećmi wprost z miseczki polecam.
Dawno już miałam upatrzony przepis Nigelli na szynkę w coca coli ale ciągle się powstrzymywałam. Dopiero po żeberkach nabrałam pewności, że można przyrządzić mięso w słodkim jak by nie było napoju bez szkody dla mięsa i spożywających.
Ciasto robi się tak szybko jak muffinki, wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi i gotową masę umieścić w formie. Chlebek pieczemy do suchego patyczka a po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Ja jednak posypałam go złotem w proszku.
Zachciało mi się czegoś, czego nigdy dotąd nie robiłam... Po ukręceniu ajerkoniaku w lodówce w słoiczku stały białka, więc pomyślałam o torcie na bazie bezy.
Jeśli macie ochotę na niesamowicie kruche i bąblaste faworki, wypróbujcie ten przepis. Nawet nie musicie go spisywać. Jest tak krótki i prosty, że wystarczy go ze dwa razy przeczytać.
Tego mi było trzeba, dużej porcji czegoś czekoladowego. W poszukiwaniu przepisu, który zaspokoi moje dzikie żądze spowodowane niedoborem czekolady w organizmie padło na to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.
Proporcje i składniki dobierałam samodzielnie i prawdę mówiąc troszkę obawiałam się co z tego wyjdzie... niepotrzebnie. Mój lekki sernik na czekoladowo-migdałowym spodzie jest naprawdę godny polecenia.