Rozgrzać piekarnik do 180C. W misce wymieszać płatki, otręby, wiórki i płatki migdałowe. Przełożyć mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 8 minut. Przesypać płatki do miski i ostudzić.
Szparagi są same z siebie dietetyczne, ale łatwo je "zepsuć" - smażeniem albo ciężkim sosem. Najprościej po prostu je ugotować i podać z sosem jogurtowym - jogurt, czosnek i sól i nic więcej. Pycha, nie kolacja!
W ramach sezonu rabarbarowego zrobiłam ciasto, o którym nie pomyślałabym, że smakuje tak wspaniale. Tu wszystko jest fantastyczne. Kruchy spód z kruszonki-rewelacja. Masa z żółtek i śmietanki z pieczonym rabarbarem-pyszota. I do tego lekka beza, u mnie ozdobiona zielonymi wiórkami kokosowymi.
Ta skomplikowana nazwa dzisiejszego obiadu oznacza po prostu rurki z pomidorami i natką pietruszki ale jako, że język włoski to jeden z moich ulubionych, chętnie używam go w nazywaniu potraw. Prawda, że po włosku brzmi to bardziej wykwintnie? Jest to kolejny przepis Nigelli, ubogi w składniki a obfity w doznania smakowe.
Tutaj nie gotuje się mleka ale daje prosto z puszki. Całość fajnie gęstnieje podczas mieszania składników i smakuje po prostu rewelacyjnie. Dla miłośników słodkich alkoholi, do których i ja się zaliczam, jest to po prostu pyszotka. Jeśli jeszcze ktoś nie próbował, bardzo polecam:)
Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to ciasto z rabarbarem na cieście francuskiemCiasto wyszło pyszne, wilgotne, lekko kwaskowe, jednocześnie śmietankowe, a jeszcze ta kruszonka...Dałam tylko więcej śmietany - 600g.
Przepis znaleziony najpierw u Dorotus - trafił do kolejki....A konkurs Zebrry tylko przyspieszył pieczenie :)Piekłam z połowy porcji, w foremkach muffinkowych.
Pierwsze w tym sezonie ciasto z rabarbarem. Zachciało mi się upiec coś nowego, koniecznie rabarbarowego - google podrzuciło mi przepis Gani76, która wzorowała się na Bajaderce. A ja "wyciągnęłam średnią" z tych dwóch przepisów - i upiekłam całkiem smaczne kruche ciasto z kwaskowatym rabarbarem i słodką marmoladą pomarańczową. W sam raz do popołudniowej kawy :)
Jest to danie przygotowane według mojego własnego pomysłu. Szukałam przepisu na cannelloni, którego jeszcze nie robiłam, i jakoś żaden mi się nie podobał, więc postanowiłam przygotować coś swojego. Nie jest to danie fotogeniczne, niestety, i jeśli chcecie przygotować je dla gości, radziłabym zapiec rurki w osobnym naczyniu dla każdej osoby, gdyż po rozkrojeniu całość nieco się rozpada.
Pyszne, pożywne śniadanie, sycące. Przepis wyszukała dla mnie Anitka:**. Bardzo spodobał mi się ten pomysł, bo przepis prosty, szybki, a efekt naprawdę smaczny. Robiłam z połowy porcji, wyszła mi 1 duża fritata.
Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie).
iedyś już piekłam podobne ciasteczka owsiane , z rodzynkami. Te są z czekoladą i orzechami , ale równie dobrze można je zrobić bez tych składników , w wersji uboższej. Jak dla mnie orzechy to zdecydowanie najlepszy dodatek , więc w tym przypadku gdybym miała wybierać , to prędzej zrezygnowałabym z czekolady niż z orzechów , ale dałam jedno i drugie tylko trochę mniej niż w przepisie.