Bayleys
Widziałam wiele przepisów na domową wersję tego pysznego likieru. Niektóre z nich, a właściwie większość, z tych które widziałam były zrobione z masy kajmakowej czyli z gotowanego mleka skondensowanego. Dobry jest i taki likier ale jeszcze lepszy moim zdaniem jest ten, który znalazłam u Asi z Kwestii smaku. Tutaj nie gotuje się mleka ale daje prosto z puszki. Całość fajnie gęstnieje podczas mieszania składników i smakuje po prostu rewelacyjnie. Dla miłośników słodkich alkoholi, do których i ja się zaliczam, jest to po prostu pyszotka. Jeśli jeszcze ktoś nie próbował, bardzo polecam:)
Składniki:
• 2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 250 g słodzonego mleka skondensowanego
• 250 ml Brandy (zastąpiłam wódką)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 160 ml świeżej śmietanki kremówki 30%
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami: mlekiem skondensowanym, brandy, ekstraktem z wanilii, śmietanką kremówką. Dokładnie schłodzić. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Likier podawać dobrze schłodzony, koniecznie z kostkami lodu.
Na zdrowie:)