Ciasto bananowo-owsiane
Szukałam ostatnio jakiegoś ciekawego przepisu na chlebek bananowy - i znalazłam taki, który przy okazji bardzo pasuje do zorganizowanego przez Joannę Festiwalu płatków owsianych.
Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie). Tak czy inaczej w końcu się upiekło i zostało z apetytem zjedzone ;-)
Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki :
- 90 g masła
- 200 g cukru ( polecam mniejszą ilość, bo ciasto jest bardzo słodkie )
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 g mąki
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych ( dałam zwykłe płatki górskie )
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 340 g rozgniecionych bananów
- 1 pokrojone w kostkę jabłko
- 60 ml mleka
- 80 g rodzynek(-nków) - zawsze mam problem z odmianą ;)
- 250 ml soku jabłkowego
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Dodać banany, jabłko, mleko i sok jabłkowy - wymieszać.
Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon. Zmiksować z mokrymi składnikami. Dodać rodzynki, wymieszać.
Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (u mnie keksówka o wymiarach 30x10 cm - ale polecam szerszą i płaską formę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (u mnie ciasto potrzebowało 1,5 godziny).