Ciasto bananowo-owsiane

Zdjęcie - Ciasto bananowo-owsiane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szukałam ostatnio jakiegoś ciekawego przepisu na chlebek bananowy - i znalazłam taki, który przy okazji bardzo pasuje do zorganizowanego przez Joannę Festiwalu płatków owsianych.

Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie). Tak czy inaczej w końcu się upiekło i zostało z apetytem zjedzone ;-)

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

Zdjęcie - Ciasto bananowo-owsiane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 90 g masła
  • 200 g cukru ( polecam mniejszą ilość, bo ciasto jest bardzo słodkie )
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych ( dałam zwykłe płatki górskie )
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 340 g rozgniecionych bananów
  • 1 pokrojone w kostkę jabłko
  • 60 ml mleka
  • 80 g rodzynek(-nków) - zawsze mam problem z odmianą ;)
  • 250 ml soku jabłkowego


Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Dodać banany, jabłko, mleko i sok jabłkowy - wymieszać.

Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon. Zmiksować z mokrymi składnikami. Dodać rodzynki, wymieszać.

Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (u mnie keksówka o wymiarach 30x10 cm - ale polecam szerszą i płaską formę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (u mnie ciasto potrzebowało 1,5 godziny).

 

Zdjęcie - Ciasto bananowo-owsiane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka cytrynowa z lemon curd

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Piernik staropolski długo dojrzewający

Piernik staropolski długo dojr…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Gryczane bezglutenowe podpłomy…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tarta serowa z wiśniami ( bez pieczenia )
1

Tarta serowa z wiśniami ( bez…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Placek migdałowy z wiśniami

Placek migdałowy z wiśniami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Clafoutis z jabłkami i cynamonem
1

Clafoutis z jabłkami i cynamon…

food² food²
Food Square

Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny)
1

Koktajl z topinamburem (bogact…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami