Ciastka owsiano-czekoladowe

Ciastka owsiano-czekoladowe

Zdjęcie - CIASTKA OWSIANO-CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CIASTKA OWSIANO-CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKiedyś już piekłam podobne ciasteczka owsiane , z rodzynkami. Te są z czekoladą i orzechami , ale równie dobrze można je zrobić bez tych składników , w wersji uboższej. Jak dla mnie orzechy to zdecydowanie najlepszy dodatek , więc w tym przypadku gdybym miała wybierać , to prędzej zrezygnowałabym z czekolady niż z orzechów , ale dałam jedno i drugie tylko trochę mniej niż w przepisie. Poza tym zmniejszyłam ilość cukru , bo ciastka są zdecydowanie słodkie. Proste , smaczne i... chciałoby się napisać "zdrowe" , ale niestety dodatek płatków owsianych to trochę za mało , żeby zasłużyć na to miano. No dobrze , to niech będą "zdrowsze" (w porównaniu z innymi ciastkami ;-)

Przepis znaleziony na opakowaniu po mące :-)

Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru (dałam 1 i 1/4 szkl.)
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko (dałam 2 mniejsze)
- 2 szkl. płatków owsianych "jednominutowych"
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. groszków czekoladowych (dałam ok. 3/4 szkl.)
- 1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie 1/2 szkl. włoskich)

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem , wanilią i jajkiem. Dodać płatki owsiane , mąkę , sodę i sól , dobrze wymieszać. Na koniec dodać groszki czekoladowe i posiekane orzechy. Nabierać łyżką ciasto i kłaść na nienatłuszczonej (lub wyłożonej pergaminem) blasze niezbyt duże "gałki" w ok. 5-centymetrowych odstępach. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut (na złotobrązowy kolor).

Zdjęcie - CIASTKA OWSIANO-CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów