Granola kokosowo-żurawinowa
Pierwszy raz robiłam granolę.
Korzystałam z tego przepisu.
2 kubki płatków owsianych1/4 kubka otrębów pszennych1/4 kubka wiórków kokosowych1/2 kubka płatków migdałowych1 łyżka oleju kokosowego - nie miałam - dałam sezamowy1 łyżka oleju - dałam słonecznikowy2 łyżki syropu klonowego2 łyżki miodu1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1/4 kubka suszonej żurawiny1/4 kubka pokrojonych suszonych moreli
Rozgrzać piekarnik do 180C. W misce wymieszać płatki, otręby, wiórki i płatki migdałowe. Przełożyć mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 8 minut. Przesypać płatki do miski i ostudzić.
W małym garnuszku wymieszać oba oleje, miód i syrop klonowy. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy. Wylać syrob na mieszankę płatków, wymieszać.
Przesypać mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec jeszcze 8 minut. Ostudzić, wymieszać z suszonymi owocami. < Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
A rok temu....
..na pierwsze danie była zupa z kurczaka i kukurydzy...na drugie danie....
..kurczak z ananasem i papryką...... a na kolację...
...sałatka po rumuńsku.