Cannelloni z kurczakiem i grzybami

Cannelloni z kurczakiem i grzybami

Jest to danie przygotowane według mojego własnego pomysłu. Szukałam przepisu na cannelloni, którego jeszcze nie robiłam, i jakoś żaden mi się nie podobał, więc postanowiłam przygotować coś swojego. Nie jest to danie fotogeniczne, niestety, i jeśli chcecie przygotować je dla gości, radziłabym zapiec rurki w osobnym naczyniu dla każdej osoby, gdyż po rozkrojeniu całość nieco się rozpada.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 12-15 rurek)

500 g mięsa z kurczaka lub indyka

15 dag suszonych grzybów leśnych

3 łyżki tartego parmezanu

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

150 ml białego wytrawnego wina (najlepiej włoskiego)

sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk

oliwa z oliwek

1 l sosu pomidorowego passata

300 g startej mozzarelli lub innego sera

Dzień wcześniej namocz grzyby. Mięso pokrój w bardzo małe kawałeczki (1x1 cm), posyp przyprawami i wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, odstaw na 30 minut. Posiekaj cebulę, zeszklij ją na oliwie, dodaj mięso i podsmaż razem. Dodaj odsączone i pokrojone na paski grzyby, dolej wino, duś całość do momentu, aż sos się zredukuje. Zostaw mięso do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodniejsze, wymieszaj je z parmezanem i posiekaną natką.

Podgrzej sos pomidorowy, dopraw go do smaku. Rurki (nie musisz ich gotować wcześniej) napełniaj farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej warstwę sosu, ułóż warstwę rurek i zalej sosem, tak, aby całe rurki były nim pokryte. Wierzch posyp startym serem.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Podawaj z białym winem.

Zdjęcie - Cannelloni z kurczakiem i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów