Cannelloni z kurczakiem i grzybami
Jest to danie przygotowane według mojego własnego pomysłu. Szukałam przepisu na cannelloni, którego jeszcze nie robiłam, i jakoś żaden mi się nie podobał, więc postanowiłam przygotować coś swojego. Nie jest to danie fotogeniczne, niestety, i jeśli chcecie przygotować je dla gości, radziłabym zapiec rurki w osobnym naczyniu dla każdej osoby, gdyż po rozkrojeniu całość nieco się rozpada.
Składniki:
makaron cannelloni (ok. 12-15 rurek)
500 g mięsa z kurczaka lub indyka
15 dag suszonych grzybów leśnych
3 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina (najlepiej włoskiego)
sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk
oliwa z oliwek
1 l sosu pomidorowego passata
300 g startej mozzarelli lub innego sera
Dzień wcześniej namocz grzyby. Mięso pokrój w bardzo małe kawałeczki (1x1 cm), posyp przyprawami i wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, odstaw na 30 minut. Posiekaj cebulę, zeszklij ją na oliwie, dodaj mięso i podsmaż razem. Dodaj odsączone i pokrojone na paski grzyby, dolej wino, duś całość do momentu, aż sos się zredukuje. Zostaw mięso do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodniejsze, wymieszaj je z parmezanem i posiekaną natką.
Podgrzej sos pomidorowy, dopraw go do smaku. Rurki (nie musisz ich gotować wcześniej) napełniaj farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej warstwę sosu, ułóż warstwę rurek i zalej sosem, tak, aby całe rurki były nim pokryte. Wierzch posyp startym serem.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Podawaj z białym winem.