Babeczki cytrynowe z lemon curd
Pyszne, mocno cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd.Przepis z Cukierni na chmurce.
Składniki na 12 szt ( ja zrobiłam 21 małych babeczek):
- 60 g masła- 60 g 3-krotnie zmielonego twarożku (jak na serniki)- 200 g cukru- 3 jajka- 2 łyżki likieru limoncello - 220 g mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego- szczypta soli- 125 ml mleka- sok z jednej cytryny- starta skórka z jednej cytryny- sok z połówki mandarynki (przebije trochę gorycz cytryn ;) )
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.Cytryny sparzyć gorącą wodą i wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę za pomocą tarki, a następnie przekroić na pół i wycisnąć sok z obu połówek.Miękkie masło utrzeć z serkiem i cukrem na jednolitą masę ok 3 min. Kolejno dodać jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać likier i jeszcze raz wymieszać. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać suche składniki do mokrych i miksować dolewając mleko. a koniec wlać sok cytrynowy, skórkę i dodać kwasek.Foremki do muffinek napełniać do 2/3 wysokości ciastem i wstawić do nagranego piekarnika. Piec ok. 25 min. Po tym czasie wyjąć muffiny i ochłodzić.
Lemon curd robiłam tutaj.
Schłodzone muffinki nadziewać lemon curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.Smacznego ;)
rok temu...
...piekliśmy tatterowiec.