Bułeczki z pieczarkami
Kolejny przepis z kolekcji Zebrry.
Pyszne, kruche bułeczki z dużą ilością nadzienia. Zjedliśmy je z dużą miską sałaty.
Składniki:
2 szklanki mąki
¼ szklanki mleka
1 jajko
½ kostki margaryny
2 dag drożdży
2 łyżki cukru
pieczarki
cebula
ewentualnie parówki
Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Później do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny, jajka dodać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 10 równych części, rozwałkować, na każdym kawałku układać podsmażone pieczarki z cebulą i parówkami. Zawinąć. Posmarować mlekiem (opcjonalnie posypać makiem/sezamem) Piec w temp. ok. 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta (ok 10-15 min)