Ciasto rabarbarowe z bezą
W ramach sezonu rabarbarowego zrobiłam ciasto, o którym nie pomyślałabym, że smakuje tak wspaniale. Tu wszystko jest fantastyczne. Kruchy spód z kruszonki-rewelacja. Masa z żółtek i śmietanki z pieczonym rabarbarem-pyszota. I do tego lekka beza, u mnie ozdobiona zielonymi wiórkami kokosowymi. Całość smakuje tak, że brak słów. Upiekłam ciasto dziś w południe i zostały 2 małe kawałki. W orginale były też truskawki, ja zrobiłam z samym rabarbarem. Przepis znaleziony tutaj dopisuję do akcji rabarbarowej.
Ciasto:
- 1 3/4 szklanki maki
- 2 lyżki cukru pudru
-
1/2 kostki masla
Nadzienie:
- 1 1/2 szklanki cukru (zmniejszyłam cukier do 1/2 szklanki i było ok)
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 6 żołtek
- 1 szklanka slodkiej smietanki
- 4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
-
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Beza:
- 6 bialek
-
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Makę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem aż utworzą sie drobne grudki. Wsypać tę mieszankę na blachę 33x23cm i dobrze wcisnać w dno blaszki. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać makę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką i wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temeraturze 180 st.C przez godzine. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec az beza sie zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego:)