Bardzo lubię surówki z kapustą pekińską w roli głównej. Lubię także eksperymenty surówkowe. Do mojej dzisiejszej surówki dodałam koper włoski czyli fenkuł. Pierwszy raz go jadłam.
Smakują bardzo dobrze i na ciepło i na zimno, chociaż ja wolę wersję hot. Nie zdązyłam wypróbować dipu jogurtowego ale zrobię następnym razem. Jest to przepis Jamiego Olivera.
Bardzo dobre i bardzo syte, pewnie z powodu i orzechów i chleba służącego tutaj do zagęszczenia sosu. Ponadto i co najważniejsze, jest to bardzo szybkie danie w wykonaniu.
Z sobotniego spaceru przynieśliśmy trochę kurek. Dodałam je do gulaszu, drobno pokrojone. Wyszło tak pyszne danie, że pomimo brzydkiego zdjęcia, muszę zapisać tutaj przepis. Jest to proste danie – a takie lubimy najbardziej - przyprawione tylko solą i pieprzem. W połączeniu z kaszą gryczaną i maślanką do popicia – coś pysznego!
Ten przepis okazał się być idealny, ba nawet lepszy od pierwowzoru. Sos jest delikatnie cebulowy, kremowy, perfekcyjnie zapasuje do każdych dodatków. A do tego jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam!
Nie jest to jednak ten z przepisów, ktory zabiera pół dnia, o co to to to nie. Mimo to quiche, ktorą postanowiłam przygotować zajęła mnie na dłuższą chwilę.
Moja mama zazwyczaj podawała nasze 'leczo' do mięsa. Czasem jadłam je solo. Czasem na kolacje, odgrzane. Żeby szybko zaspokoić głód po całym dniu 'na dworze' :)
1/3 szklanki oliwy rozgrzewam na patelni, wrzucam pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, całość podduszam. Cukinię należy pokroić na cieniutkie wstążki - za pomocą np obieraczki do warzyw i wrzucić do cebuli.
Świderki w sosie pomidorowym to moja propozycja obiadowa. Na pewno będą smakować miłośnikom makaronów i pomidorów, proste i szybkie danie! Polecam również dbającym o linię
Na dowód tego, że w prosty sposób można przyrządzić wspaniałe i rozpływające się w ustach danie z wołowiny proponuję gulasz o zdecydowanym smaku. Czerwone wino dodaje mu aromatu i powoduje, że nabiera on koloru gorzkiej czekolady. Fantastycznie komponuje się z kaszą, ziemniakami i kluskami śląskimi. Doskonałym dodatkiem do niego będzie ogórek kiszony lub buraczki.