Lasagne z bakłażanem
1 mała cukinia
1 bakłażan
1 żółta papryka
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz
oregano
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki utartego parmezanu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki tartego grubo sera żółtego
6 blatów lasagnii
Bakłażan i cukinię umyć i pokroić na drobną kostkę.
Paprykę umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić na drobną kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek , a następnie dodać pokrojone warzywa i wszystko razem smażyć.
Dodać sól, pieprz i pół szklanki bulionu warzywnego oraz po chwili koncentrat pomidorowy sól, pieprz i oregano.
Patelnię przykryć i gotować warzywa ok. 10 min.
Warzywa nie powinny być zbyt miękkie.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę ją podsmażać.
Dolać mleko i energicznie mieszać gotując aż sos zgęstnieje.
Do sosu dolać bulion i dalej go gotować, aż zrobi się ponownie gęsty.
Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodać utarty parmezan.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dno formy wyłożyć trochę sosu beszamelowego, a na nim pierwszy płat lasagnii, na który wyłożyć warzywa.
Następnie położyć drugi płat lasagnii, posmarować beszamelem, wyłożyć warstwę warzyw, przykryć płatem lasagnii.... itd.
Ostatnią warstwę lasagnii zalać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem.
Naczynie z lasagną przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C.
Zapiekać ok 30 min. Pod koniec zdjąć folię.