KURCZAK W IDEALNIE KREMOWYM SOSIE CEBULOWYM (ekspresowy)
Przypuszczam, że wielu z was zna przepis na filety z kurczaka w sosie cebulowym, który robi się z zupki w proszku. Tamta wersja jest bardzo smaczna, jednak od jakiegoś czasu próbuję stworzyć taki sos z naturalnych składników. Ten przepis okazał się być idealny, ba nawet lepszy od pierwowzoru. Sos jest delikatnie cebulowy, kremowy, perfekcyjnie zapasuje do każdych dodatków. A do tego jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam!
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: ok. 30-40min
SKŁADNIKI:
- 2 małe filety z kurczaka
- 2 średnie cebule
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka mąki
- Mały chlust lub ok. 3 łyżki śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Filety myjemy i kroimy na kawałki wielkości ok. 5cm na 2cm.
2. I układamy je w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Cebulę obieramy i siekamy na piórka.
4. Piórkami cebuli przykrywamy kurczaki.
5. Całość zalewamy bulionem. Naczynie żaroodporne zamykam y pokrywką.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. I pieczemy 20- 30minut.
7. Gdy kurczaczki są już upieczone szybko dodajemy śmietankę i przesiewamy mąkę, jednocześnie intensywnie mieszając całość. Wówczas wszystko ładnie zgęstnieje.
8. Podajemy z ulubionymi warzywami lub pieczywem.
Smacznego!