Quiche w meskim stylu
Dziecko odstawione na wakacje, mam nadzieje, ze swietnie sie bawi wsrod kaszubskich lasow i jezior. W domu zapanowaly cisza i spokoj. Delektuje sie nia przy filizance zielonej herbaty. Nagle poczulam, ze doskwiera mi nadmiar wolnego czasu i choc to calkiem fajne uczucie postanowilam jakos ten czas zagospodarowac. Pewnie sie domyslacie, ze przepadlam w kuchni. Korzystajac z tego, ze nie musze sie spieszyc postanowilam przygotowac bardziej czasochlonny obiad. Nie jest to jednak ten z przepisow, ktory zabiera pol dnia, o co to to to nie. Mimo to quiche, ktora postanowilam przygotowac zajela mnie na dluzsza chwile.
Quiche a la mussaka
skladniki na ciasto:
podaje za Liska
- 200g maki
- 100g masla
- 2 zoltka
- 1 lyzeczka soli
- 2-3 lyzek wody
nadzienie:
- 2 baklazany
- 400g mielonego miesa
- 1 duza cebula
- 2 zabki czosnku
- 6 pomidorow
- suszone oregano
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek do smazenia
polewa:
- 1 zoltko
- 200ml mleka
- 20g masla
- 20g maki
- 80g startego sera ementaler
- sol, pieprz
wykonanie:
ciasto:
Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode dodajemy na koncu. Z ciasta formujemy kule, owijamy w folie i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie wypelnaimy nim foremke do tart. Na ciasto ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np fasole by je obciazyc i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic, a nastepnie napelnic farszem.
farsz:
Baklazany myjemy i kroimy wzdluz na plastry. Lekko solimy i odstawiamy na 20 minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki.
W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile.
Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy je do miesa. Doprawiamy sola, pieprzem i oregano.
Odsaczamy baklazany i podsmazamy na patelni z obu stron.
Na ciasto wykladamy warstwe miesa z pomidorami, na nie ukladamy warstwe baklazanow. Czynnosc powtarzamy do wyczerpania skladnikow, ostatnia warstwa powinny byc baklazany.
polewa:
W rondelku rozpuszczamy maslo, dodajemy make i mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Do zasmazki dodajemy podgrzane lekko mleko. Mieszamy do chwili gdy sos stanie sie jednolity i gesty. Sciagamy z ognia i dodajemy zoltko. Doprawiamy sola i pieprzem.
Polewe rozprowadzamy na baklazanach. Calosc posypujemy tartym serem.
Quiche pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!