Pesto Genovese

Pesto  Genovese

Zdjęcie - Pesto  Genovese  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

100 g liści bazylii

100 g orzeszków piniowych, podprażonych krótko na patelni

2 ząbki czosnku

sól

50 - 70 g tartego parmezanu - będzie gęstsze lub rzadsze

250 ml oliwy

Oczywiście powinno się ten sos utrzeć ręcznie. Jednak serio, komu się chce? No dobrze znam parę osób, ale ja jestem leniwa. Użyłam blendera.

Umyte i przebrane liście zmiksowałam z czosnkiem. Dodałam orzeszków i parmezanu. Zmiksowałam a na koniec dolałam oliwy aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodałam trochę soli. Trzeba pamiętać, że parmezan jest słony.

Można dodać trochę soku z cytryny.

Zdjęcie - Pesto  Genovese  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pesto  Genovese  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis pochodzi z "The Italian Cookery Course" Katie Caldesi

Kategorie przepisów