Pasta al ragu

Pasta al  ragu

To nic innego, jak makaron z mięsem w ciężkim sosie pomidorowym. Ciężkim, bo trochę tam boczku, mięsa, masła i śmietany. Ale smakuje pysznie! I to nie tylko ze spaghetti, ale również z każdym innym rodzajem makaronu.

Zdjęcie - Pasta al  ragu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Pasta al ragu

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 200g mielonego mięsa wołowego
  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100g wędzonego boczku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • peperoncino (opcjonalnie)
  • 400g makaronu
  • tarty parmezan

 

Marchewkę, seler, cebulę oraz boczek kroimy w kostkę. wrzucamy do dużej, głebokiej patelni i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i dobrze podsmażamy . Dolewamy wino, gotujemy do częściowego odparowania. dodajemy pomidory z odrobiną cukru, soli i pieprzu i ew peperoncino. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę i masło, całość mieszamy. Doprawiamy, jeśli trzeba i mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Wykładamy na talerze i ew. posypujemy parmezanem.

Zdjęcie - Pasta al  ragu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów