Pasta al ragu
To nic innego, jak makaron z mięsem w ciężkim sosie pomidorowym. Ciężkim, bo trochę tam boczku, mięsa, masła i śmietany. Ale smakuje pysznie! I to nie tylko ze spaghetti, ale również z każdym innym rodzajem makaronu.
/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/
Pasta al ragu
Składniki:
- 1 średnia marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 200g mielonego mięsa wołowego
- 200g mielonego mięsa wieprzowego
- 100g wędzonego boczku
- 3 łyżki śmietany
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
- peperoncino (opcjonalnie)
- 400g makaronu
- tarty parmezan
Marchewkę, seler, cebulę oraz boczek kroimy w kostkę. wrzucamy do dużej, głebokiej patelni i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i dobrze podsmażamy . Dolewamy wino, gotujemy do częściowego odparowania. dodajemy pomidory z odrobiną cukru, soli i pieprzu i ew peperoncino. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę i masło, całość mieszamy. Doprawiamy, jeśli trzeba i mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Wykładamy na talerze i ew. posypujemy parmezanem.
Smacznego!