Świderki w świeżym sosie śmietankowo - pomidorowym
Świderki w sosie pomidorowym to moja propozycja obiadowa. Na pewno będą smakować miłośnikom makaronów i pomidorów, proste i szybkie danie! Polecam również dbającym o linię, pozdrawiam :-)
Składniki:
- opakowanie brązowego makaronu świderki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 pomidorów
- 150 ml śmietanki
- sól, pieprz
- pietruszka (może być bazylia lub koperek)
Podgrzać oliwę na patelni na małym ogniu. Cebulę i obrane pomidory pokroić w kostkę. Cebulę smażyć na oliwie przez 5 minut.
Dodać pokrojone pomidory, wszystko wymieszać, posypać solą i pieprzem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania wlać śmietankę, wymieszać. Wyłączyć gaz, dodać starty czosnek, doprawić jeszcze solą i pieprzem, wymieszać.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem, udekorować pietruszką (można makaron wymieszać z sosem).
Smacznego !