Biały ser zemleć lub przecisnąć przez praskę . Mąkę przesiać na stolnicę , posiekać z margaryną , dodać ser , żółtko , zagnieść ciasto jak na pierogi . Jeżeli ser jest za suchy , dodać 2-3 łyżki śmietany . Rozwałkować na grubość 0,5 cm , kroić w kwadraty 7 x 7 cm , na środek nakładać dżem , zwinąć w rulonik , zakończenie ciasta dać pod spód .
Przepis zaczerpnęłam z blogu Lemontea, lecz nieco go zmodyfikowałam.Wyszedł rewelacyjnie - w sam raz na szybki obiad, wystarczy tylko podsmażyć mięso, co też dziś zrobiłam i z 10 słoików zostało 9.
W weekend odpoczywałam i niczego nie piekłam. Szkoda było pogody by zostać w domu. Sobotę spędziliśmy na zawodach pływackich Synusia, a niedzielę w Zoo. Było bosko! W poniedziałek po obiedzie i wypiciu kawki weszłam do kuchni, otworzyłam lodówkę, ujrzałam drożdże i stwierdziłam, że upiekę rogaliki drożdżowe pomysłu Abbry i Cudawianki. Robienie ich nie zajmuje tak dużo czasu jak sądziłam, a po upieczniu sa przepyszne! Zrobiłam różniste, jak juz napisałam na początku. Ukochanemu bardzo smakowały :) Polecam do kawki, herbatki czy mleczka.
Co prawda tortille najczęściej robi się z mąki kukurydzianej , jednak tym razem proponuję przepis w wersji pszennej. Można je podawać z nadzieniem mięsnym , warzywnym , do sałatek lub jako samodzielną przekąskę (np. maczane w gęstym sosie). Ja swoje celowo dłużej podpiekłam , żeby bardziej przypominały chipsy i można je było pochrupać :-)
Czasem warto zrobić obiad z półproduktów jakimi w tym wypadku są pierogi, najlepiej ruskie. Oczywiście mogą być swojskie, ale na to przepis podam jak mnie najdzie ochota na zajęcia praktyczno - techniczne. Jeśli przyjdzie taki dzień, a zawsze przychodzi, kiedy nie mamy ochoty ani czasu na wielogodzinne zabawy w kuchni, pierogi to jest to co można znaleźć w pierwszym lepszym spożywczaku i zająć się ich przygotowaniem tak, aby nawet największy smakosz swojskiej kuchni nie zakręcił nosem.
Oponki to ciasteczka już odrobinkę karnawałowe - kojarzą się ze smażonymi w głębokim tłuszczu pączkami lub faworkami. Są dobrym pomysłem na wykorzystanie zalegającego w lodówce twarogu :)
W moim rodzinnym domu rzadko piekło się pasztety. Może, dlatego, że nie ma u nas wielu fanów tego dania. Pewnego dnia spróbowałam pasztetu wykonanego przez Krzyśka ciotkę (wielu z Was znana jako Jotka bądź Negresca z bloga – Prowincjonalna wioska) i co się okazał
Bułeczki cynamonowe ... czy to nie brzmi smakowicie dla amatora cynamonu jakim jestem :)? Po obejrzeniu pięknych fotek i przepisu u Dorotki zbierałam się do nich od dłuższego czasu. Miałam obawę, czy udadzą się w moim wykonaniu, zwłaszcza, że to pierwsze bułeczki drożdżowe jakie upiekłam. Obawy okazały sie bezpodstawne i możemy cieszyć oczy i podniebienia takimi oto bułeczkami cynamonowymi
Dziś z Synkiem tworzyliśmy kolejne ciasteczka- smaczne, aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Inspiracją dla mnie były wypieki ciasteczkowe Dorotus a przepis pochodzi od Agusi z forum Cincin.
Wczoraj z Synusiem zrobiliśmy mnóstwo pierniczków świątecznych, które w tej chwili grzecznie spoczywają w szczelnych pojemnikach. Na lukrowanie i zdobienie czekają do Świąt. Synuś to prawdziwa pomoc w pieczeniu, nie tylko wykrawał pierniczki,ale i wałkował ciasto, a potem dzielnie pomógł mi sprzątać :)
Po tych niebiańskich słodkościach czas zejść na ziemię i zjeść coś konkretnego :-) Postanowiłam sprawdzić, czy wyjdą i jak będą smakować kluski śląskie z nadzieniem - akurat zostało mi trochę mięsa z rosołu , w sam raz do eksperymentowania. Zrobiłam takie niby-pyzy z mięsem i podałam je z podsmażoną na oliwie cebulką - taki obiadek bardzo nam smakował . Teraz przymierzam się do testowania wersji kopytkowej ;)
Tak, to jest bardzo dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na przystawkę tudzież przekąskę dla spodziewanych i niespodziewanych gości. Naprawdę, przepis jest bardzo prosty niczym kwadratura koła i lewa narta Małysza : należy posiadać opakowanie gotowego ciasta francuskiego i cokolwiek w lodówce.