Pasztet mojej mamy
smakuje wyśmienicie. Producenci chrzanu, musztady, sosów będą niepocieszeni. Pasztet jest tak smaczny, że jakikolwiek dodatek jest zbędny:)
Pasztet wieprzowy
75 dag karkówki wieprzowej
50 dag brzuszka wieprzowego surowego
30 dag wątróbki drobiowej
20 dag słoniny
1 bułka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 cebule
pieprz, sól, gałka muszkatałowa
3 jajka
Słoninę drobno pokroić i przetopić na patelni. Wyjąć skwarki. Karczek wieprzowy i brzuszek pokroić na kawałki i przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i dusić. Watróbkę przesmażyć osobno. Bułkę namoczyć w sosie, który zostal z pieczenia mięsa. Mięso i warzywa zmielić 3 razy przez maszynkę. Dodać bułkę, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku przez 30 minut w temp.200 st.