Mam ochotę
fruwać z moimi gołąbkami. Dumna jestem jak paw a jako przykładna sowa posiedzę dłużej w necie. No nieee całe stado ptaków:)))
Gołąbki z pieczarkami
1 główka kapusty włoskiej
30 dag mięsa wołowo-wieprzowego (mielone)
1 torebka ryżu
40 dag pieczarek
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
przyprawa do zup
majeranek
koncentrat pomidorowy
olej
Główkę kapusty wsadzić do gara z gotującą, osoloną wodą. Zblanszować aby liście łatwo się odrywały.Pieczarki umyć, podsmarzyć na oleju. Ryż ugotować do miękkości. Natkę pietruszki posiekać drobno.
Ryż, pieczarki,mięso mielone (surowe) i natkę pietruszki wymieszać.Dodać sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Na każdy liść kapusty nakładać gotowy farsz. Później zawijać liście do środka,tak aby zawartość farszu podczas prużenia nie wypłynęła i zwijać w ruloniki. Garnek obkładamy resztą liści ,która została. Dolewamy wody i układamy zawinięte gołąbki. Dodaj majeranek i przyprawę do zup. Calość prużyć na delikatnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy w/g uznania.