Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns)

Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns)

Bułeczki cynamonowe ... czy to nie brzmi smakowicie dla amatora cynamonu jakim jestem :)? Po obejrzeniu pięknych fotek i przepisu u Dorotki zbierałam się do nich od dłuższego czasu. Miałam obawę, czy udadzą się w moim wykonaniu, zwłaszcza, że to pierwsze bułeczki drożdżowe jakie upiekłam. Obawy okazały sie bezpodstawne i możemy cieszyć oczy i podniebienia takimi oto bułeczkami cynamonowymi :

Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 20 bułeczek:

*600g mąki (musiałam dosypać trochę,bo ciasto było za luźne)

*100g cukru

*pół łyżeczki soli

*45 g świeżych drożdży lub 21g suchych (ja użyłam świeżych)

*100g masła

*400 ml mleka

*2 jajka

Na nadzienie:

*150 g bardzo miękkiego masła

*150 g cukru

*1,5 łyżeczki cynamonu

Na glazurę (niekoniecznie):

*1 jajko

Wykonanie:

W duzym naczyniu wymieszać: mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 25 minut.

Następnie z ciasta wziąć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy. Dorotka podaje wymiar 33x24 cm, moja jest nieco większa, ale nie było z tym problemu :)

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem (to będzie spód bułeczek). Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.

W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Nożem pokroić na 2 cm kawałki.

Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie ciasta symetrycznie. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Tak przygotowane bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie smarowałam).

Bułeczki piec 25 minut w temperaturze 230 stopni.

Podawać ciepłe :)

Moje uwagi: Moje ciasto było za luźne,więc dosypywałam mąki tak by wyszło gładkie i sprężyste.

Smacznego :)

Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów