Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns)
Bułeczki cynamonowe ... czy to nie brzmi smakowicie dla amatora cynamonu jakim jestem :)? Po obejrzeniu pięknych fotek i przepisu u Dorotki zbierałam się do nich od dłuższego czasu. Miałam obawę, czy udadzą się w moim wykonaniu, zwłaszcza, że to pierwsze bułeczki drożdżowe jakie upiekłam. Obawy okazały sie bezpodstawne i możemy cieszyć oczy i podniebienia takimi oto bułeczkami cynamonowymi :
Składniki na około 20 bułeczek:
*600g mąki (musiałam dosypać trochę,bo ciasto było za luźne)
*100g cukru
*pół łyżeczki soli
*45 g świeżych drożdży lub 21g suchych (ja użyłam świeżych)
*100g masła
*400 ml mleka
*2 jajka
Na nadzienie:
*150 g bardzo miękkiego masła
*150 g cukru
*1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę (niekoniecznie):
*1 jajko
Wykonanie:
W duzym naczyniu wymieszać: mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 25 minut.
Następnie z ciasta wziąć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy. Dorotka podaje wymiar 33x24 cm, moja jest nieco większa, ale nie było z tym problemu :)
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem (to będzie spód bułeczek). Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Nożem pokroić na 2 cm kawałki.
Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie ciasta symetrycznie. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Tak przygotowane bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie smarowałam).
Bułeczki piec 25 minut w temperaturze 230 stopni.
Podawać ciepłe :)
Moje uwagi: Moje ciasto było za luźne,więc dosypywałam mąki tak by wyszło gładkie i sprężyste.
Smacznego :)