Drożdżówka niebiańska
Coś mnie ostatnio naszło na niebiańskie pieczenie - pierwsze były niebiańskie kokosanki , a dzisiaj - drożdżówka . Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego i kiedy wczoraj na cincinie zobaczyłam przepis na niebiańską drożdżówkę [ przepis z Poradnika Domowego podała kawazmlekiem ] , postanowiłam ją zrobić . Dzisiaj rano piekłam nocne bułeczki :) i tak mimochodem , bo piekarnik był rozgrzany ;) upiekłam drożdżówkę . Na wierzch położyłam pokrojone na cząstki jabłka i trochę suszonej żurawiny , i posypałam to wszystko cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu . Ciasto wyszło pyszne - mięciutkie , pachnące - zdecydowanie do powtórzenia . Następnym razem spróbuję , jak smakuje ze śliwkami :) Polecam !
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g masła [ roztopionego i przestudzonego ]
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
na wierzch ciasta :
- dowolne owoce ( u mnie 3 spore jabłka )
- 3 łyżki cukru demerara
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie : suszona żurawina - posypałam nią wierzch ciasta , ale tego nie polecam - lepiej wrzucić ją do ciasta w trakcie mieszania - na wierzchu za bardzo się wysuszają i spiekają
Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać mleko i odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki . Wymieszać , odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy . Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki . Cukier wymieszać z cynamonem i posypać wierzch ciasta . Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 35 minut .
* ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 30 x 24 cm - na początku wydaje się , że ciasta jest za mało , ale po wyrośnięciu jest w sam raz :)