Oponki
Oponki to ciasteczka już odrobinkę karnawałowe - kojarzą się ze smażonymi w głębokim tłuszczu pączkami lub faworkami. Są dobrym pomysłem na wykorzystanie zalegającego w lodówce twarogu :)
Składniki:
15 dag twarogu
7 dag cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Twaróg utrzyj z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodaj mąkę z proszkiem i zagnieć ciasto. Powinno być dość miękkie, ale elastyczne na tyle, aby dało się rozwałkować. Po rozwałkowaniu na grubość 1,5 cm, wycinaj kółka, a w nich dziurki. Rozgrzej olej w garnku i smaż oponki w głębokim oleju po 2 minuty z każdej strony. Uważaj, aby nie trzymać ich w oleju zbyt długo, bo będą za twarde. Po usmażeniu wykładaj je na papierowy ręcznik. Można je posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale mnie najlepiej smakują bez żadnej dekoracji.