Fasolka po bretońsku to kolejna rzecz, która pamiętam z dzieciństwa i za którą nie przepadałam. Na szczęście smaki z wiekiem się zmieniają i dzisiaj chętnie wracam do tej potrawy.
Wspaniałe kotlety, które zrobiły u nas furorę! Smakują świetnie z pieczarkowym nadzieniem. Idealnie zgrały się z czarnymi kluskami, z którymi je podawałam. Ten śląski obiad bardzo nam smakował, a mój Ukochany był po prostu zachwycony! :)
Jakiś czas temu odkryłam przepis na najwspanialsze pierogi (no może nie licząc ruskich)), choć niezwykle proste...z ziemniakami smażonymi. W książce, w której znalazłam ów przepis znalazłam wzmiankę, ze mozna tez przygotować pierogi z gotowanych ziemniaków iii.. przypomniało mi się , ze widziałam takowe u Małgosi. Też sa pyszne, choć z ręka na sercu wyznaję, że te ze smażonymi ziemniakami są jeszcze lepsze.
A tymczasem musze sobie poradzic z ta szaroscia za oknem. Przygotowalam wiec bardzo sloneczna zupe. Jej piekny kolor na chwile napelnil mnie optymizmem. Niestety na zbyt krotka chwile, ale dobre i to.
Niektórzy mówią na to danie ryba po węgiersku, pewnie ze względu na czerwoną paprykę oraz sporą liość pieprzu. Rybka w cieście, włożona do czerwonego sosu smakuje wspaniale. Nie przypominam sobie, żeby komuś nie smakowała albo, żeby kiedyś została i nie miał jej kto zjeść.
Prosty i smaczny dodatek do kawy. Smakuje trochę jak piernik - w cieście dominuje aromat cynamonu, a kawowa nutka jest bardzo delikatna, prawie niewyczuwalna. Jak dla mnie jest ciut za słodkie, zmniejszyłabym nieco ilość cukru.
Gofry wyszły lekkie, puszyste i chrupiące - i bardzo szybko zniknęły. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, bo po całkowitym ostudzeniu tracą chrupkość (choć nadal są smaczne). Porcja wystarczyła na 8 małych gofrów, następnym razem chyba podwoję ilość składników :)
Dzisiaj u mnie pierogi ruskie. Zazwyczaj robiąc ruskie przygotowuję je w wersji z miętą, jest to ulubiona wersja mojego męża. Tym razem na prośbę siostry zrobiłam pierogi ruskie w wersji najbardziej rozpowszechnionej, czyli wyłącznie ziemniaki z twarogiem oraz ze smażoną cebulką.
Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni arabskiej i jest bardzo smaczne. Jeśli tylko ktoś lubi dania jednogarnkowe, gdzie wszystko mozna wrzucić i ze sobą wymieszać, ten pilaw jest odpowiednim przepisem. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja można więc podzielić je na pół.
Chociaż lato dawno się skończyło to jednak nie ma powodu, żeby maszynę do lodów chować w kat. Ja niedawno swoją odświeżyłam i zrobiłam lody czekoladowe.
Spotkała mnie przyjemność wspólnego pieczenia z Ireną i Andrzejem, Atiną oraz Majanką. Jak tylko zobaczyłam ten przepis na bułeczki cynamonowe wiedziałam, że będą pyszne wszak cynamonowe wypieki to chyba jedne z najlepszych. Uwielbiam ten aromat, który unosi się w powietrzu.
Ciastka maślane które są w moim domu od lat, to ciasto jest również podstawą kruchego ciasta do tarty lub innych ciast... Jest pyszne maślane i delikatne oraz bardzo aromatyczne, czasem dodaje jeszcze otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Polecam :-)
Ostatnio często się zdarza, że wędzony kurczak ratuje mi życie. Nie miałam czasu na obiad to przynajmniej sałatkę zrobiłam. Zajęło mi to tyle czasu co ugotowanie makaronu. Sałatka delikatna bo z makaronem ale wyrazista bo czuć wędzonym kurczakiem. Do tego chrupiąca bo papryka i kukurydza. Całość bardzo smaczna. Polecam nie tylko zapracowanym.