Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to kolejna rzecz, która pamiętam z dzieciństwa i za którą nie przepadałam.  Na szczęście smaki z wiekiem się zmieniają i dzisiaj chętnie wracam do tej potrawy. I jeszcze mogę ją zgłosic do akcji Gotujemy po polsku organizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.

Zdjęcie - Fasolka po  bretońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli
  • kawałek  wędzonego schabu
  • 25 dag cienkiej kiełbasy
  • 20 dag boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz do smaku

Fasolę umyć, namoczyć na noc, gotować do miękkości razem ze skórką lub kostką. Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i i obrumienić na tłuszczu. Razem z cebulą dodać do fasoli, włożyć koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku. Zagotować i odstawić. Jeśli jest za rzadka można zrobić zasmażkę.

Smacznego:)

Zdjęcie - Fasolka po  bretońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy