Polonezy
Wspaniałe kotlety, które zrobiły u nas furorę! Smakują świetnie z pieczarkowym nadzieniem. Idealnie zgrały się z czarnymi kluskami, z którymi je podawałam. Ten śląski obiad bardzo nam smakował, a mój Ukochany był po prostu zachwycony! :)
Za przepis dziękuję Irenie i Andrzejowi, dopisuję go do ich akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
SKŁADNIKI:
*40 dag schabu lub polędwicy,
*30 dag pieczarek,
*łyżka koncentratu pomidorowego,
*3 cebule,
*łyżka musztardy,
*mąka,
*papryka,
*pieprz, sól,
*tłuszcz do smażenia.
WYKONANIE:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić na plastry, bardzo cienko rozbić. Na mięsie układać wałeczki z nadzienia. Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spiąć wykałaczką. Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z brukselką z wody, ziemniakami i sałatą. Ja podawałam z kluskami czarnymi:)
Smacznego:)