Lekkie gofry maślankowe
Lekkie, chrupiące gofry oprószone cukrową posypką - w sam raz na deser :) Postanowiłam wypróbować przepis Evenki na gofry z dodatkiem maślanki. Wypieki z dodatkiem maślanki są bardzo smaczne, więc i na tym przepisie się nie zawiodłam.
Gofry wyszły lekkie, puszyste i chrupiące - i bardzo szybko zniknęły. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, bo po całkowitym ostudzeniu tracą chrupkość (choć nadal są smaczne). Porcja wystarczyła na 8 małych gofrów, następnym razem chyba podwoję ilość składników :)
Składniki ( na ok.8 gofrów ) :
- 3/4 szklanki mąki pszennej [ ok.122 g ]
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej [ ok. 45 g ]
- ćwierć łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki sody
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju [ zamiast niego dodałam 6 łyżek roztopionego masła ]
- 1 jajko - oddzielnie białko i żółtko
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii [ dałam 1 łyżeczkę ]
W misce wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia , sodę i sól. Do drugiego naczynia wlać maślankę, mleko, olej/masło, żółtko - i też wymieszać.
Białko ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać wanilię.
Płynne składniki wlać do mieszanki mącznej, krótko wymieszać łyżką i dodać pianę. Ponownie delikatnie wymieszać.
Nakładać porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy, piec przez 4-5 minut, po upieczeniu studzić na kratce kuchennej (można razem z kratką wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.100°C do czasu, gdy wszystkie gofry będą gotowe).