Słoneczna zupa na pochmurny listopad
Zanim skonczyl sie pazdziernik wspomnialam mojemu Mezowi jak bardzo nie lubie listopada. Marudzilam wtedy, ze wedlug mnie to najgorszy miesiac w roku i jak dla mnie moglby nie istniec.
Mam wrazenie, ze w listopadzie wszystko sprzysiega sie przeciwko mnie. Na poczatek jest zmiana czasu i nagle robi sie ciemniej. Do tego dochodzi zmiana pogody, ktora jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki zmienia sie z pieknej, zlotej jesieni w pochmurna, szara i bura. Do tego robi sie zimniej.
No i stalo sie! Minal piekny pazdziernik i nadszedl ten okropny listopad. Do tego jest dokladnie taki jak go opisalam wczesniej.
Nagle uszla ze mnie cala energia, czesciej miewam zly humor, prawie nic mnie nie cieszy. Chodzac po domu powtarzam sobie w myslach jak mantre jedno zdane "byle do grudnia, byle do grudnia"
Grudzien postawi mnie na nogi, napelni energia choc to dopiero poczatek zimy to i tak jest dla mnie nieporownywalnie lepszy niz ten przeklaty listopad. Magia swiat odpedzi zly humor, a gdy jeszcze spadnie snieg to zrobi sie jasniej. Grudzien nie jest taki zly wiec byle do grudnia.
A tymczasem musze sobie poradzic z ta szaroscia za oknem. Przygotowalam wiec bardzo sloneczna zupe. Jej piekny kolor na chwile napelnil mnie optymizmem. Niestety na zbyt krotka chwile, ale dobre i to.
Sloneczna zupa z pieczonej papryki i pomidorow
skladniki:
2 czerwone papryki
puszka pomidorow bez skory
1 czerwona cebula
500ml bulionu
4 lyzki serka homogenizowanego
1 lyzka sosu Worcestershire
bagietka
sol i pieprz
wykonanie:
Papryke oczyszczamy z nasion, kroimy na kawalki. Cebule obieramy i kroimy w osemki. Przyszykowane warzywa obtaczamy w oliwie z oliwek i przekladamy na blache do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C do czasu jak warzywa beda miekkie.
Upieczone warzywa miksujemy razem z pomidorami z puszki. Miksture mozemy przepuscic przez sitko by pozbyc sie drobinek skorki papryki.
Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sola i pieprzem.
Serek homogenizowany mieszamy z lyzka sosuWorcestershire.
Zupe przelewamy do miseczek. Podajemy ja z serkiem, ktory sluzy jako zageszczasz zupy oraz z bagietka, najlepiej czosnkowa.
Smacznego!