Kurczak z boczkiem i pieczarkami w bialym winie
Napisałam fajny wstęp, niestety mój laptop się zwiesił i wcięło to co napisałam. W związku z tym nie będzie wstępu tym razem...
Składniki:
Przygotowanie:Boczek pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam. Przełożyłam do naczynia żarodopornego. Każdą z piersi pokroiłam na 3 części. Natarłam solą i pieprzem. Podsmażyłam i przełożyłam do naczynia żarodopornego. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na połówki, cebulę pokroiłam w płatki. Warzywa dołożyłam do mięsa, posypałam ziołami i zalałam winem. Piekłam w nagrzanym piecu około 40 min. Następnie zlałam sos do rondla. Mąkę i śmietanę połączyłam z sosem. Kurczaka posypałam koperkiem i pietruszką. Zalałam sosem i wstawiłam do pieca na następne 5 min.
Podawałam z ziemniakami, choć myślę, że jeszcze lepsze będzie z bagietką.
Smacznego
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki białego wina
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 150 ml śmetany
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mieszanki ziół
- sól
- pieprz
- 150 g boczku
- olej
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie:Boczek pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam. Przełożyłam do naczynia żarodopornego. Każdą z piersi pokroiłam na 3 części. Natarłam solą i pieprzem. Podsmażyłam i przełożyłam do naczynia żarodopornego. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na połówki, cebulę pokroiłam w płatki. Warzywa dołożyłam do mięsa, posypałam ziołami i zalałam winem. Piekłam w nagrzanym piecu około 40 min. Następnie zlałam sos do rondla. Mąkę i śmietanę połączyłam z sosem. Kurczaka posypałam koperkiem i pietruszką. Zalałam sosem i wstawiłam do pieca na następne 5 min.
Podawałam z ziemniakami, choć myślę, że jeszcze lepsze będzie z bagietką.
Smacznego