Pilaw perski

Pilaw  perski

Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni arabskiej i jest bardzo smaczne. Jeśli tylko ktoś lubi dania jednogarnkowe, gdzie wszystko mozna wrzucić i ze sobą wymieszać, ten pilaw jest odpowiednim przepisem. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja można więc podzielić je  na pół. 

Zdjęcie - Pilaw  perski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • pół kilograma wołowiny
  • 2 duże strąki  papryki
  • pół kilograma cebuli
  • duża główka czosnku
  • 3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki rosołu
  • oliwa do smażenia
  •  pieprz

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać z oliwą, przesmażyć mieszając około 4 minuty. Zdjąć z ognia, poczekać aż przestanie skwierczeć, wsypać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać. Zalać wrzącym rosołem, dodać kurkumę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu pod pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu. Mięso i paprykę  pokroić na cienkie paski, cebulę na dość grube półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Mięso wrzucić na patelnię, przesmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i czosnek.  Dusić pod przykryciem dopóki mięso będzie miękkie. Wsypać pokrojoną paprykę, dodać 1, 5 łyżeczki soli. Dusić do całkowitej miękkości mięsa, jeśli się wytworzy sos- odparować. Mięso z warzywami przełożyć do garnka z ryżem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów