Pierogi ruskie tradycyjne

Pierogi ruskie tradycyjne

Dzisiaj u mnie pierogi ruskie. Zazwyczaj robiąc ruskie przygotowuję je w wersji z miętą, jest to ulubiona wersja mojego męża. Tym razem na prośbę siostry zrobiłam pierogi ruskie w wersji najbardziej rozpowszechnionej, czyli wyłącznie ziemniaki z twarogiem oraz ze smażoną cebulką.

Składniki:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

szczypta soli

Farsz:

ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - ok. 1 kg

twaróg - ok. 250-300 g

1 duża cebula

sól, pieprz

Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa, podobnie twaróg. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na złoto na oliwie lub maśle, dodaj do farszu. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw (ja lubię ostry farsz, więc daję dużo pieprzu).

Mąkę wymieszaj z ciepłą wodą, zagniataj do momentu, aż uzyskasz miękkie, elastyczne ciasto. Niektórzy dają jeszcze do ciasta pierogowego jajko albo olej, ja jednak poprzestaję na wersji minimalnej. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, napełniaj farszem i sklejaj pierogi.

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia, i potem jeszcze ok. 2 minuty. Podawaj ze smażoną cebulką.

Zdjęcie - Pierogi ruskie tradycyjne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów