Pierogi ruskie tradycyjne
Dzisiaj u mnie pierogi ruskie. Zazwyczaj robiąc ruskie przygotowuję je w wersji z miętą, jest to ulubiona wersja mojego męża. Tym razem na prośbę siostry zrobiłam pierogi ruskie w wersji najbardziej rozpowszechnionej, czyli wyłącznie ziemniaki z twarogiem oraz ze smażoną cebulką.
Składniki:
1 kg mąki luksusowej
ciepła woda
szczypta soli
Farsz:
ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - ok. 1 kg
twaróg - ok. 250-300 g
1 duża cebula
sól, pieprz
Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa, podobnie twaróg. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na złoto na oliwie lub maśle, dodaj do farszu. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw (ja lubię ostry farsz, więc daję dużo pieprzu).
Mąkę wymieszaj z ciepłą wodą, zagniataj do momentu, aż uzyskasz miękkie, elastyczne ciasto. Niektórzy dają jeszcze do ciasta pierogowego jajko albo olej, ja jednak poprzestaję na wersji minimalnej. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, napełniaj farszem i sklejaj pierogi.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia, i potem jeszcze ok. 2 minuty. Podawaj ze smażoną cebulką.