Ciasto kawowo-cynamonowe

Ciasto kawowo-cynamonowe

Prosty i smaczny dodatek do kawy. Smakuje trochę jak piernik - w cieście dominuje aromat cynamonu, a kawowa nutka jest bardzo delikatna, prawie niewyczuwalna. Jak dla mnie jest ciut za słodkie, zmniejszyłabym nieco ilość cukru.

Przepis znalazłam tutaj.

 

Zdjęcie - Ciasto kawowo-cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru [ wg mnie wystarczy pół szklanki ]
  • 1 niepełna szklanka mąki [ dałam ok.140 g ]


Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić razem z masłem do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać kawę i dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Cukier i żółtka utrzeć na gęstą masę. Wlać do czekolady z masłem, chwilę miksować. Dodać cynamon i miksować, aż składniki się połączą.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, mąkę przesiać. Do masy dodawać na przemian po łyżce piany i mąki, delikatnie mieszając przy pomocy łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm ,  wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-50 minut.


moje uwagi :

- ciasto jest dość słodkie, wg mnie wystarczyłoby pół szklanki cukru

- w przepisie nie ma proszku do pieczenia i ciasto prawie nie urosło - następnym razem dodałabym 1 łyżeczkę proszku

- forma mogłaby być trochę mniejsza, bo w 24 cm ciasto wyszło dość płaskie

 

Kategorie przepisów