Chrupiące naleśniki z Nutellą, likierem i orzeszkami - wyszły wyśmienite ... a ta czekolada w środku po prostu palce lizać - polecam :-)8 usmażonych naleśników
Spotkała mnie przyjemność wspólnego pieczenia z Ireną i Andrzejem, Atiną oraz Majanką. Jak tylko zobaczyłam ten przepis na bułeczki cynamonowe wiedziałam, że będą pyszne wszak cynamonowe wypieki to chyba jedne z najlepszych. Uwielbiam ten aromat, który unosi się w powietrzu.
Ciastka maślane które są w moim domu od lat, to ciasto jest również podstawą kruchego ciasta do tarty lub innych ciast... Jest pyszne maślane i delikatne oraz bardzo aromatyczne, czasem dodaje jeszcze otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Polecam :-)
Ostatnio często się zdarza, że wędzony kurczak ratuje mi życie. Nie miałam czasu na obiad to przynajmniej sałatkę zrobiłam. Zajęło mi to tyle czasu co ugotowanie makaronu. Sałatka delikatna bo z makaronem ale wyrazista bo czuć wędzonym kurczakiem. Do tego chrupiąca bo papryka i kukurydza. Całość bardzo smaczna. Polecam nie tylko zapracowanym.
Oboje jesteśmy fanami Nigelli. Namiętnie oglądamy program kulinarny związany z jej najnowszą książką. Krzysiek ślini się i co chwilę mówi - jeszcze to zrobimy. Bardzo mnie cieszy jego entuzjazm i chęci do wspólnego gotowania.
Ten kurczak, wywodzący się z Trynidadu i Tobago, pojawił się na mojej liście do zrobienia, gdy tylko Irena z Andrzejem umieścili go na swoim blogu. Jak to jednak bywa, w całej mieszaninie ciekawych przepisów, ten jeden gdzieś mi umknął. Przypomniały mi o nim ponownie Majanka i Atinka, przygotowując go również u siebie.
Ziemniaki podgotować w wodzie, obrać, pokroić na duże kawałki. Obraną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną szynkę i kiełbasę wiejską. Do naczynia żaroodpornego wrzucić ziemniaki, przesmażoną szynkę z kiełbasą. Wszystko doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać szczypiorkiem.
Jakiś czas temu robiłam pierogi z ciasta ze śmietaną. Pyszne, idealne ciasto!!! A wczoraj wpadł mi przepis na ciasto maslankowe, bez wody, bez jajek. Też całkiem fajne, dość elastyczne, po ugotowaniu miękkie i smaczne, aczkolwiek to z dodatkiem śmietany jest według mnie trochę lepsze.
Dziś pyszna zupka pochodząca z kuchni małopolskiej, czego dowiedziałam się z książki "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak. Barszcz ukraiński często robiła moja mama jak byliśmy dziećmi. Zawsze bardzo smakowała mi ta zupa. Sycąca, treściwa, konkretna i pyszna. Postanowiłam również ją zrobić, to mój pierwszy raz ;) Wyszła wspaniała, dokładnie taka jaką lubię:)
Sałatka jarzynowa... Nie wiem, czy znajdzie się ktoś, kto jej nie zna. W mojej rodzinie jest to obowiązkowy element każdej większej uroczystości. Krojenie jej składników zawsze należało do moich obowiązków. Teraz zajmuje mi to chwilę, bo przygotowuje się jej małą porcję.
To był mój piwerwszy raz z quesadillas i z całą pewnością nie ostatni. W ten sposób przygotowana tortilla jest przepyszna i bardzo chrupiąca. W tej wersji, znalezionej u Ireny i Andrzeja, minimum składników: kurczak, ser i pomidor. Wszystko komponowało się idealnie i sprawiło, że mieliśmy wczoraj bardzo smaczny obiad. Myślę, że fajnym dodatkiem byłaby tu jeszcze jakaś salsa lub pikantny sos. Do wypróbowania następnym razem :)
Szybka przekąska na nagły atak głodu :) Kawałeczki piersi z kurczaka w chrupiącej paluszkowej panierce, do tego miseczka słodko-ostrego sosu - przygotowuje się je dosłownie chwilę. Są idealne, gdy brak czasu na długie gotowanie [ czyli w wirze przedświątecznych zakupów i porządków ;) ], a ma się ochotę na coś na ciepło. Pomysł na szybki sos zgapiony od siostrzeńca mojego męża, Kuby :)
Dzisiaj polecam sałatkę, która u mnie jest hitem od kilku lat. Ważne w tej sałatce są proporcje, żaden składnik nie może dominować. Obecność papryki oraz natki pietruszki jest obowiązkowa ponieważ nadaje niezwykłego smaku i ożywia nieco mdły ryż. Najlepiej smakuje podana po godzinnym postoju w lodówce.