Oboje jesteśmy fanami Nigelli. Namiętnie oglądamy program kulinarny związany z jej najnowszą książką. Krzysiek ślini się i co chwilę mówi - jeszcze to zrobimy. Bardzo mnie cieszy jego entuzjazm i chęci do wspólnego gotowania.
Ten kurczak, wywodzący się z Trynidadu i Tobago, pojawił się na mojej liście do zrobienia, gdy tylko Irena z Andrzejem umieścili go na swoim blogu. Jak to jednak bywa, w całej mieszaninie ciekawych przepisów, ten jeden gdzieś mi umknął. Przypomniały mi o nim ponownie Majanka i Atinka, przygotowując go również u siebie.
Ziemniaki podgotować w wodzie, obrać, pokroić na duże kawałki. Obraną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną szynkę i kiełbasę wiejską. Do naczynia żaroodpornego wrzucić ziemniaki, przesmażoną szynkę z kiełbasą. Wszystko doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać szczypiorkiem.
Jakiś czas temu robiłam pierogi z ciasta ze śmietaną. Pyszne, idealne ciasto!!! A wczoraj wpadł mi przepis na ciasto maslankowe, bez wody, bez jajek. Też całkiem fajne, dość elastyczne, po ugotowaniu miękkie i smaczne, aczkolwiek to z dodatkiem śmietany jest według mnie trochę lepsze.
Dziś pyszna zupka pochodząca z kuchni małopolskiej, czego dowiedziałam się z książki "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak. Barszcz ukraiński często robiła moja mama jak byliśmy dziećmi. Zawsze bardzo smakowała mi ta zupa. Sycąca, treściwa, konkretna i pyszna. Postanowiłam również ją zrobić, to mój pierwszy raz ;) Wyszła wspaniała, dokładnie taka jaką lubię:)
Sałatka jarzynowa... Nie wiem, czy znajdzie się ktoś, kto jej nie zna. W mojej rodzinie jest to obowiązkowy element każdej większej uroczystości. Krojenie jej składników zawsze należało do moich obowiązków. Teraz zajmuje mi to chwilę, bo przygotowuje się jej małą porcję.
To był mój piwerwszy raz z quesadillas i z całą pewnością nie ostatni. W ten sposób przygotowana tortilla jest przepyszna i bardzo chrupiąca. W tej wersji, znalezionej u Ireny i Andrzeja, minimum składników: kurczak, ser i pomidor. Wszystko komponowało się idealnie i sprawiło, że mieliśmy wczoraj bardzo smaczny obiad. Myślę, że fajnym dodatkiem byłaby tu jeszcze jakaś salsa lub pikantny sos. Do wypróbowania następnym razem :)
Szybka przekąska na nagły atak głodu :) Kawałeczki piersi z kurczaka w chrupiącej paluszkowej panierce, do tego miseczka słodko-ostrego sosu - przygotowuje się je dosłownie chwilę. Są idealne, gdy brak czasu na długie gotowanie [ czyli w wirze przedświątecznych zakupów i porządków ;) ], a ma się ochotę na coś na ciepło. Pomysł na szybki sos zgapiony od siostrzeńca mojego męża, Kuby :)
Dzisiaj polecam sałatkę, która u mnie jest hitem od kilku lat. Ważne w tej sałatce są proporcje, żaden składnik nie może dominować. Obecność papryki oraz natki pietruszki jest obowiązkowa ponieważ nadaje niezwykłego smaku i ożywia nieco mdły ryż. Najlepiej smakuje podana po godzinnym postoju w lodówce.
Warzywa ugotować w łupinkach. Gdy będą zimne obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować jajka na twardo, pokroić z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Do miski dodać kukurydzę i wymieszać z resztą składników. Doprawić solą, pieprzem i majonezem do smaku.
Wspaniała ozdoba stołu! I chociaż pracy trochę z nimi jest, efekt na pewno będzie wspaniały! Skorzystałam z foremek - gwiazdek, które dostałam od brata (jest ich chyba z 8 w opakowaniu, o różnej wielkości), ale jeśli ktoś ma cierpliwość - może wykroić gwiazdy nożem... Wtedy wyjdą też większe. Moich choinek już nie ma, zostały zjedzone w ciągu 2 dni ;)
Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki.
Dawno nie piekłam sernika, więc postanowiłam rozejrzeć się w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Długo nie musiałam szukać, bo pierwszą osobą, która przyszła mi na myśl była Majanka :) Jej blog to istna skarbnica sernikowych receptur ( z której już nieraz korzystałam ) - więc i tym razem wyszperałam coś smakowitego.
Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!