Bułeczki z nadzieniem cynamonowym
Spotkała mnie przyjemność wspólnego pieczenia z Ireną i Andrzejem, Atiną oraz Majanką. Jak tylko zobaczyłam ten przepis na bułeczki cynamonowe wiedziałam, że będą pyszne wszak cynamonowe wypieki to chyba jedne z najlepszych. Uwielbiam ten aromat, który unosi się w powietrzu. Bułeczki trochę w smaku przypominają kanellbular chociaż moje powinny nazywać się buły a nie bułeczki, takie duże mi wyszły. Dziękuję moim Towarzyszom za wspólne spotkanie w kuchni:)
Przepis dołączam do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- szklanka mleka
- łyżka cukru
- sól
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- jajko do smarowania bułeczek
Składniki na nadzienie:
- 10 dag masła
- 8 łyżek cukru
-
8 łyżeczek cynamonu.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).
Smacznego:)