Ostatnio jakoś nie mam weny do pisania, już nawet nie wiem ile przepisów czeka na opisanie. Jak na razie tylko je wypróbowałem i obfotografowałem. Już wrzucam przepis na ciasto truskawkowe, póki jeszcze można je kupić, niedługo zacznę publikować przepisy daawno po sezonie, w którym najlepiej je robić.
Uff... Nie było mnie parę dni. Byłam naprawdę bardzo zajęta. Praktycznie nie było nas w domu, więc i czasu na pieczenie zabrakło.Odwiedzaliśmy, zakupowaliśmy, spacerowaliśmy, jeździliśmy, pracowaliśmy... Nie będę Was zanudzać szczegółami. Jedyne, o czym warto wspomnieć, to koncert.
Zazwyczaj staram się upiec coś bardziej efektownego, ale tym razem nie miałam ani czasu (obiad też był z piekarnika), ani siły... I wiecie co? Wyszły super! Słodkie ciasto, wilgotne od banana, przełamane kwaskowymi kawałkami morelek... Mniam! Bardzo mi takie połączenie odpowiada.
W mojej kuchni trwa remont więc nie mogę sobie chwilowo pozwolić na szaleństwa. Jedynie szybkie i bardzo pożywne dania wchodzą w grę kiedy ma się minimalny dostęp do kuchenki i lodówki.W sytuacji 'kryzysowej' polecam między innymi łososia z ryżem do sushi.
Ciasto na jogurcie z owocowym dodatkiem. Typowo letni wypiek. Bardzo je lubimy, bo dzięki jogurtowi jest wilgotne i naprawdę smaczne. Ciasto z tego przepisu robiłam dawno temu, prawie na początku mojej przygody z blogowaniem.
Do tego sernika zachęciła mnie Jola. Tak go zachwalała, że zapisałam przepis i wczoraj wreszcie znalazłam czas, żeby go zrobić. Sernik zaczyna się od ucierania masła co dla mnie jest nowością, bo nigdy tego nie robiłam ani nie widziałam. A potem ser dodaje się do masła, na przemian z jajkami.
Udało mi się wreszcie kupić chorizo. Ta hiszpańska kiełbasa jest dość mocno przyprawiona i nie jestem pewna czy wszystkim posmakuje, dzieciom raczej nie. Ja dodałam ją podsmażoną do sałatki makaronowej. Dzięki temu wszystkie składniki ładnie się wymieszały z czosnkową nutą chorizo.
Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie
Chyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki
W masie serowej, która ma rozkosznie różowawy kolor, smak grejpfruta jest tylko delikatnie wyczuwalny, natomiast galaretka to kwintesencja grejpfutowości. Nie ma tam nic poza sokiem, cukrem, odrobiną wody i żelatyną. Jeśli jesteście tak samo zwariowani na punkcie tych cytrusów, jak ja, z pewnością Wam posmakuje.
Dzisiejsza moja propozycja, jest idealna dla zapracowanych. Wystarczy kupić paczkę biszkoptów i przekładać je masą. Polewą mozna całość zalać od razu po przyrządzeniu lub na drugi dzień. Bo na drugi dzień sernik jest najsmaczniejszy!