Sernik gotowany

Sernik  gotowany

Moja Mama, wiele lat temu często przygotowywała dla nas sernik gotowany, ale nieco inny. Masę serową zazwyczaj wylewała na upieczony biszkopt i dekorowała polewą, albo przekładała nią kruche placki. W jednej i drugiej wersji go uwielbiałam!

Dzisiejsza moja propozycja, jest idealna dla zapracowanych. Wystarczy kupić paczkę biszkoptów i przekładać je masą. Polewą mozna całość zalać od razu po przyrządzeniu lub na drugi dzień. Bo na drugi dzień sernik jest najsmaczniejszy! Delikatny, kremowy, nie za słodki, rozpływający sie w ustach. Polecam!

Zdjęcie - Sernik  gotowany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik gotowany

Składniki:

  • 1 kg białego tłustego sera
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka śmietany 18 % lub mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • paczka biszkoptów

Polewa:

  • 2 łyżki kakao (najlepiej czubate)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mleka

 

Ser zemleć w maszynce. Margarynę stopić, włożyć ser i cukier. Często mieszając, trzymać na słabym ogniu tak długo, aż zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Wtedy dodać proszek budyniowy rozrobiony zimnym mlekiem lub śmietaną i jeszcze przez chwilę gotować. Masa powinno wyrażnie zgęstniec. W małej tortownicy (o śr. 20 - 24 cm ) układać na przemian biszkopty ( dno powinno być ciasno wyłożone ciastkami, luki też wykładamy pokruszonymi) i warstwę masy serowej - aż do wyczerpania składników.

W rondelku stopić masło z cukrem, dodać kakao i mleko. Przez chwilę gotować, aż składniki doskonale się połączą. Gotowy sernik polać ciepłą polewą, a gdy ostygnie wstawić do lodówki. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień.

Zdjęcie - Sernik  gotowany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów