Wegańska zupa z cukinii
Absolutnie bezmięsna i cudownie smaczna zupa na lato.
połowa dużej żółtej cukinii
połowa zielonej dużej cukinii
(można użyć 2 małych)
kilka ząbków czosnku - ja dałam dużo bo lubię
2 pomidory - bez skóry - można też usunąć gniazda nasienne i pestki
puszka cieciorki
dwie garści czerwonej soczewicy
oliwa do smażenia - albo olej
tymianek do smaku
sól i pieprz
Posiekany czosnek podsmażyłam na oliwie i dodałam pokrojonej w słupki cukinii - krótko podsmażyłam. Następnie dodałam cieciorki i pokrojonych w kostkę pomidorów. Wymieszałam i poddusiłam chwilę. Dodałam przyprawy i dosypałam soczewicy oraz dolałam gorącej wody - żeby rozrzedzić potrawę. Myślę, że wlałam około pół litra wody. Przykryłam i dusiłam jakieś 15 minut. To wszystko. Pyszna zupa gotowa ;-)