Rolada z poziomkami
"Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek.
Zniknęła błyskawicznie".
Rolada z poziomkami
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
100g cukru pudru
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałowych
kilka kropli aromatu cytrynowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
Nadzienie:
250g świeżych poziomek
250ml śmietany kremowej 30%
125g jogurtu greckiego
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Rozbić jajka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem cytrynowym na puszysty krem. białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy żółtkowej. Wsypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Piec 12 minut w temp. 200°C.
Lnianą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier i zwinąć ciasto razem ze ściereczką. Trzeba to zrobić szybko, gdy ciasto jest jeszcze gorące wówczas się nie połamie. Wystudzić.
Przebrać i umyć owoce. Rozłożyć na papierowym ręczniku do osuszenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudem.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach soku cytrynowego i 1łyżce wrzącej wody. Wymieszać śmietanę z jogurtem i 1 łyżką płynnej żelatyny. Rozwinąć placek biszkoptowy. Posmarować kremem.
Rozłożyć na nim poziomki. Maczać pędzelek w pozostałej żelatynie i smarować delikatnie owoce.
Zwinąć ponownie roladę. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.