Ciasto na jogurcie z rabarbarem i truskawkami
Ciasto na jogurcie z owocowym dodatkiem. Typowo letni wypiek. Bardzo je lubimy, bo dzięki jogurtowi jest wilgotne i naprawdę smaczne. Ciasto z tego przepisu robiłam dawno temu, prawie na początku mojej przygody z blogowaniem. Wtedy wyszedł mi niezły zakalec, ale na blogu przepis w raz ze zdjęciem jest nadal, bo mam sentyment do tych starych wpisów i nie wstydzę się go pokazać ;). Odświeżam dziś zatem przepis i polecam to ciacho, smacznego :)
Przepis zaś pochodzi od Nougatine, która kiedyś, gdy ja zaczynałam, prowadziła już pysznego bloga. Mam nadzieję, że kiedyś wróci jeszcze do blogowania.
Składniki na ciasto:
*340g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 duże jajka
*80g cukru
*pół szklanki oleju
*300g jogurtu lub maślanki (u mnie jogurt naturalny)
*owoce - truskawki i rabarbar
Składniki na kruszonkę:
*50g masła, roztopionego
*10 łyżek mąki pszennej
*4 łyżki cukru
*8 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i mieszać do połączenia. Przełożyć ciasto do formy (może być tortownica). Na wierzch układamy dowolne owoce, posypać kruszonką.
Zrobić kruszonkę: stopić masło, do ciepłego masła dodać mąkę, cukry. Rozetrzeć w rękach, tworząc kruszonkę.
Ciasto piec w temperaturze 170-180 stopni. W czasie pieczenia można przykryć górę folią aluminiową.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)