Łosoś z ryżem sushi z ostrym słodko-kwaśnym sosem azjatyckim


Łosoś z ryżem sushi z ostrym słodko-kwaśnym sosem azjatyckim*:
- 200 g ryżu do sushi
- 250 g filetu z łososia
Sos**:
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
- 2 łyżki zmielonego imbiru
- 4 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sake (japońskiego wina ryżowego)
- 2 łyżki mirinu (słodkiego japońskiego wina ryżowego)
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki wody
Ryż przygotowuje według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie kiedy ryż się gotuje podsmażam łososia na grillowej patelni ok 3 min z obu stron. Podsmażonego łososia przekładam na folię aluminiowa, dokładnie owijam i zostawiam na ok 15 min.Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą dokładnie.Ryż nakładam do miseczek, na niego układam kawałki łososia, całość polewam sosem.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nieglli Lawson, pt. „Kuchnia – przepisy z serca domu”** Można również skorzystać z gotowego sosu, który można kupić w sklepie z żywnością azjatycką.